bugün

entry'ler (6)

growth hormon

Büyüme çağında fazla salgılanmasına bağlı gigantizm (devlik), az salgılanmasına bağlı cücelik görülür. Erişkin yaşta fazla salgılanırsa akromegaliye sebep olur.

brugada sendromu

brugada, etkilenen bireylerin ortalama yaşı 30 olmasına rağmen yeni doğandan- 70 yaşına kadar her yaşta görülebilen ve ani ölümlere yol açan bir sendromdur.
kalp kasında bulunan sodyum kanallarını kodlayan bir genin mutasyonuna bağlı olarak oluşmaktadır.
klinik bulgular, hayatı tehdit eden taşiaritmiler ve komplikasyonların ortak bulgularıdır. trajik olarak bazı hastalarda ani kardiyak ölüm ilk ve tek klinik bulgudur.
tanısı karakteristik ekg bulgusu ve klinik kriterlere dayanarak konulur.
ani kardiyak ölümden koruyan bilinen tek tedavi yöntemi ıcd'dir.
ıcd: implante edilebilir kardiyoverter defibrilatör.

kadir mısıroğlu

Atatürk'ü sevmez. Hakkında bir sürü yalan yanlış bilgiler verir. sevenleri kendisine üstad der. keşke yunan galip gelseydi diyerek nasıl birisi olduğunu akıl sahibi insanların görmesini sağlamıştır.

mevlana

ok gibi dogru olsam yabana atarlar beni,
yay gibi eğri olsam elde tutarlar beni,
eğri yay elde kalır, menzil alır doğru ok,
görmedim doğruda aç, eğride asla bir tok.

yılmaz özdil

öyle bir yazar ki akp tarafında olsa büyük ihtimalle şimdiden heykeli dikilmişti. hatta gördüğüm bir sürü kişi niye bizim cenahta böyle biri yok diye hayıflanıyordu. onun videolarını izleyip gülmemek için kendini sıkan ama en sonunda dayanamayıp kahkahayı basan sürüyle reisçi tanıdığım var.

hande özdinler

boğaziçi üniversitesi moleküler biyoloji ve genetik bölümü mezunudur. harvard üniversitesi nöroloji bölümünde öğretim üyeliği yapmıştır. çok prestijli bir ödül olan harvard center for nervous system repair ödülünü alan ilk ve tek türk olmuştur. daha sonra northwestern üniversitesi als araştırma laboratuarı kurucu başkanı olmuştur. özdinler, dünyada ilk defa beyindeki motor nöronları ‘floresan yöntemiyle’ izole ederek görmeyi sağlayan çalışmayı gerçekleştirmiştir. bu çalışma ile hücrelerin ölüm nedenleri büyük bir titizlik ve doğruluk payıyla incelenebilecek ve hastalıklarda neden bu hücrelerin öldüğü bulunabilecektir. dr. özdinler ınternational ınnovation dergisi tarafından 2015 yılında dünyanın en iyi buluş yapan 10 kadın bilim akademisyeninden biri seçilmiştir.